Bouwvakkers, dakdekkers en wegwerkers moeten bedacht zijn op hittegevaar. Hiervoor waarschuwt FNV Bouw.
Dinsdag kreeg de vakbond al diverse telefoontjes van mensen in de bouw en infra die willen weten wat hun rechten zijn bij hitte en tips om het werk veilig te blijven uitoefenen.
,,We hebben nog geen signalen ontvangen vanaf bouwplaatsen waar het werk wordt stilgelegd. Daar lijkt het met één hittedag ook nog wat vroeg voor”, meent een woordvoerster.
Maar woensdagmiddag wordt het echt heet in Nederland, op veel plaatsen 30 tot 35 graden. ,,Dat nu eindelijk de zon schijnt is fijn, maar buiten werken onder dit soort omstandigheden is topsport: het kan grote risico’s met zich meebrengen”, zegt sectorbestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw.
Volgens Crombeen is het voornaamste gevaar bij inspannend werken in de hitte concentratieverlies. ,,Dakdekkers en asfalteerders bijvoorbeeld werken met branders en dampende machines. Als zij aan de rand van het dak of bovenop de machine opeens onwel worden, is dat meteen levensgevaarlijk.” Ook bouwvakkers moeten oppassen, al kunnen zij op hun bouwplaats de schaduw soms nog opzoeken.
Wat de dakdekkers betreft, onderstreept Crombeen het belang van naleving van de hitteverletregeling, de enige in zijn soort voor zover FNV Bouw weet. ,,De cao voor dakdekkers is de eerste en enige cao waarin staat dat mensen het werk mogen neerleggen als de temperatuur op de werkplek 40 graden of hoger is. En dat is morgen verre van denkbeeldig. Dakdekkers werken op een groot, zwart vlak in de volle zon. Ze hebben daarbij vaak een gasbrander in de hand. Hitte van alle kanten dus.''
Crombeen wijst ook op de verantwoordelijkheid van werkgevers, die de zorg dragen voor de veiligheid en gezondheid van hun mensen. ,,Dus: verstrek beschermende kleding, genoeg water en zonnebrandcrème. Pas tijdig de werkplanning aan, zorg voor extra pauzes, rouleer het werk, scherm de werkplek af waar het kan.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl